За нас
 

      Фирмата "Протей - М" е създадена през 1991 г. с предмет на дейност разработване и внедряване на биотехнологии за производство на пробиотици и функционални храни за здравословно и рационално хранене и за профилактика и лечение на заболявания на храносмилателната система, на някои жлези с вътрешна секреция на ендокринната система, уро-отделителната и нервната системи. В нея творят високо квалифицирани специалисти - инженери, технолози, микробиолози. През последните десет години фирма "Протей - М" създаде, регистрира и утвърди повече от 22 пробиотични препарати с търговската марка "Ентеросан "
Какво са пробиотиците "Ентеросан"?

   Напрегнато и динамично е ежедневието на съвременния човек. Той е подложен на въздействието на факторите на жизнената среда. Влошената екологична среда неминуемо оказва влияние върху нормалното функциониране на човешкия организъм. Отрицателните въздействия на окръжаващата ни среда пряко влияят върху баланса на микрофлората в храносмилателния тракт.

   Върху равновесието на флората в стомашно-чревния канал оказват влияние непълноценното и недоимъчно хранене, консервираните храни, антибиотикотерапията и не на последно място количествения и качествен състав на храната.

   Всяко отклонение в съотношението на микробните видове, населяващи стомаха и червата, води най-напред до смущения в храносмилателния канал, а на по-късен етап и до сериозни заболявания на храносмилателната система и свързаните с нея органи и системи на човешкото тяло.

   Основните регулатори на микрофлората в колона са лактобацилите и бифидните бактерии. На основата на селекционирани щамове от родовете Lactobacillus и Bifidobacterium: Lactobacillus acidophilus 12, Lactobacillus delbruskii, Subsp bulgaricus 144, Lactobacillus casei, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus plantarum, Bif. bifidum, , Bif. breve, , Bif. longum, както и на подходящи среди за тяхното развитие с достигане на висока концентрация на живи активни клетки със запазване на тяхната активност при сепариране, лиофилизация бяха създадени пробиотиците "Ентеросан" за профилактика и лечение на едни от масовите заболявания на съвременния човек, каквито са заболяванията на храносмилателната система. С добавката на витамини и микроелементи в органогенна форма наред с възстановяването и поддържането на баланса на стомашно-чревната микрофлора те придобиват и някои по-специфични предназначения: на лечение и профилактика на заболявания както на храносмилателната, така и на други органи и системи, каквито са сърдечно-съдовите заболявания, заболяванията на уро-отделителната система, високо кръвно налягане, високият праг на холестерола, атеросклерозата и не на последно място зачестилите напоследък алергични, анемични и депресивни състояния на организма.


Етиология

 

   Човек живее динамично и в непрекъснат контакт с факторите на средата. В така обособената екосистема съществува определено равновесие, необходимо за нормалното функциониране на индивида. Храносмилателната система е втората екосистема, жизненоважна за неговото съществуване. Чрез нея се осигуряват необходимите за развитието на организма хранителни вещества. Тя е входната врата, чрез която в стомашночревния тракт попадат и огромен брой микроорганизми, населяващи различни негови части. Множество от тях участвуват активно в претворбата на хранителните вещества. Някои от микробните видове са патогенни или токсигенни и причиняват стомашночревни инфекции, диарии, микробни хранителни отравяния, метеоризъм, отключват канцерогенни промотори и като следствие се появяват полипи, а по-късно и злокачествени образувания и др.

   Продуктите с вредно действие от жизнената дейност на патогенните и токсигенни микроорганизми попадат в кръга на кръвообращението и се разнасят чрез кръвния поток до всяка клетка на организма, като го подлагат на бавна интоксикация. Отложени в сърцето, черния дроб, бъбреците, размножителните органи и др. и при продължителен престой в тях предизвикват възпаления на лигавицата на съответния орган, а по-късно и на сериозни заболявания. Това води до появата на редица съвременни болести, каквито са високото кръвно налягане, атеросклерозата, заболявания на бъбреците и др.

   Стресът и психичните натоварвания, на които е подложен човекът, нарушават функциите на жлезите с вътрешна секреция и баланса на стомашночревната микрофлора. Настъпват и изменения в координацията между ендокринната и хормоналната система, смущения в обмяната на веществата, дисбаланс на микрофлората на стомаха и червата и като следствие отклонения в здравословното състояние на организма. Те се изразяват в повишена или намалена интензивност на обменните процеси, увеличаване или намаляне на телесната маса, разстройства или запек, подуване и киселини в стомаха. Нарушеното равновесие в храносмилателния тракт води до възпаление на лигавицата на стомаха и червата, изразяващи се в гастрити, ентерити, язвена болест.

   Ние търсим незабавно облекчение от болката и бързо прибягваме към лекарствените средства. Много от тях подтискат временно болестта. Прекомерната и често пъти неправилна употреба на антибиотици поражда нови проблеми - дисбактериози, гъбични инфекции, дисбаланс на стомашночревната микрофлора, алергични реакции и др.

   В условията на недоимъчно и непълноценно хранене се наблюдава нарушаване баланса на някои жизненоважни микроелементи и витамини, необходими за нормалното функциониране на щитовидната, задстомашната и други жлези. Това на свой ред засяга синтезата на ензими и хормони, вземащи активно участие в метаболизма на въглехидратите, липидите и белтъците, поради което нараства броят на страдащите от смущения във функциите на ендокринните жлези, диабет, повишен праг на холестерола в кръвта, нарушени функции на храносмилателната, сърдечно-съдовата и имунната система. Като резултат от нарушения баланс на микроелементите и с цел поддържането им на определена концентрация в кръвта започва тяхното бавно изсмукване от тъканите и костите, което води до схващане на мускулите, остеопороза, множествена склероза и др.

   За намаляване на отрицателните въздействия на рисковите фактори върху организма, за нормализиране и поддържане на функциите на жлезите от ендокринната система, както и за балансиране на стомашно-чревната микрофлора, с успех се прилагат пробиотиците. Те съдържат висока концентрация на живи активни клетки на лактобацили, лактококи, бифидобактерии и продукти от тяхната обмяна, а също така витамини и микроелементи в усвоима за организма форма, органични киселини и аминокиселини. Приемът им позволява да се регулира стомашно-чревната микрофлора, да се подтиснат гнилостните процеси, да се редуцират жлъчните продукти и на първо място холестерола, да се спре бавната интоксикация на организма от микробни токсини, амини и други.

   Включването на витамини и микроелементи в биологичноактивна за организма форма в състава на пробиотичните хранителни добавки дава възможност да се обезпечат и възстановят функциите на важни ензимни системи, с което се подпомага синтеза и действието на продуцираните хормони от ендокринната система (инсулин, L-тироксин и др.).

   Селекционираните и включени в пробиотиците лактобацили, бифидобактерии, съчетани с витамини и микроелементи като хром, цинк, магнезий, желязо, органични киселини и аминокиселини, позволиха да се създадат пробиотици за нормализиране на микрофлората в стомашночревния тракт, за освобождаване на организма от токсините и продуктите от гниенето, за редукция на холестерола и помагат на диабетици, на лица с нарушения във функциите на щитовидната жлеза, на страдащи от хипертрофия на простатната жлеза, както и при анемични, алергични и епилептични реакции, за понижаване на кръвното налягане и подобряване дейността на съдовата система, което има профилактично дйствие за предпазване от инсулт и инфаркт.

   Микроелементи в органогенна форма, витамини и симбиотични щамове на лактобацили и бифидни бактерии, както и продукти от техния метаболизъм предпазват чернодробните клетки от увреждане и спомагат за възстановяване на увредените вече стени на черния дроб. Регулирането по този начин на съдържанието на редица микроелементи позволява поддържането им в кръвния поток в необходимата за организма концентрация. Това позволява да се преустановят процесите на извличането им от тъканите и костите, както и образуването на неразтворими техни соли. А микробните клетки укрепват чревната лигавица и препятстват всмукването на вредни вещества и попадането на патогенни микроорганизми в отделни органи и системи и така предпазват организма от възпаления, хранителни и вагинални гъбни инфекции.


Приложение

 

   Всички пробиотици помагат на организма при:Препарати

Разновидности на пробиотиците ‛Ентеросан“
Начало за гастроентерологични заболявания
диарии, дисбактериози, стомашно-чревни инфекции, подуване и киселини в стомаха, смущения в храносмилателната система при менопауза и климактериум, за засилване на имунната система;
редукция на холестерола, регулиране на мастната обмяна, стеатоза
полипи, след оперативна намеса, лъче- и химиотерапия, колит, улуерозен колит
гастрити, ентерити, язвена болест,хемороиди
диарии,дисбактериози след антибиотикотерапия,колики,стомашно-чревни ин- фекции (колибактериоза,салмонелоза и дизентерия), засилва имунната система.
Начало за подпомагане на жлезите с вътрешна секреция
Захарен диабет при деца и възрастни.Хипогликемия. Регулира нивото на кръвната захар, подпомага действието на инсулина. Предпазва съдовата система от атеросклероза.
Нарушени функции на щитовидната жлеза, неврози и психози.
Помага при редукция на холестерола и хиперплазия на простататата. Необходим за страдащите от хиперплазия и аденом на простататата и за възстановяване след хирургическа интервенция.
Начало с функционално предназначение
За страдащите от алергия. Засилва устойчивостта на капилярите и препятствува проникването на алергена, болест на Крон.
Предпазва черния дроб от вредните вещества и подпомага възстановяването на увредените му клетки. Стимулира дейността на черния дроб и жлъчката и я предпазва от образуване на камъни.
При епилепсия. Контролира епилептичните пристъпи и предпазва от конвулсии.
За намаляване на мастните нива и апетита, благоприятства обменните процеси, усилва действието на инсулина и укрепва имунната система;
При възпаления на уро-отделителната система и бъбречно-каменнаболест. Предпазва от повторно образуване на камъни в бъбреците.
Предпазва черния дроб, чрез метаболитите на пробиотичните бактерии и необходимите витамини за нормална чернодробна функция.
Против брадавици
При вагинални гъбни инфекции.
Противогъбен.
Начало за недоимъчни заболявания
Стимулира образуването на червени кръвни телца. Преодолява анемичните състояния на организма.
Преодолява психическия стрес и потиснатост при половия контакт. Усилва ерекцията, образуването на семенна течност, подвижността на сперматозоидите.
лупус (системен еритематоиден и дискоиден лупу
артрит (остеоартрит,ревматоиден артрит,подагра).
При високо кръвно налягане.
За страдащи от остеопороза – подтиска резорбцията на калций от костната система.
За страдащите от артрит и болестта на Паркинсон. Внася липсващите такива за укрепване на костите и нормалното функциониране на мозъка микроелементи и витамини, отстранява тремора на крайниците.
Предотвратява схващането на мускулите, подобрява подвижността, регулира мускулните движения. За хората с множествена склероза.


Терапия

   Отличен пробиотик за профилактика и лечение на диарии, дисбактериози, стомашночревни инфекции (колибактериоза, салмонелоза, дизентерия), подуване и киселини в стомаха, смущения в храносмилателната система при менопауза и климактериум, за засилване на имунната система.
   Помага на организма и при редукция на холестерола и регулиране на мастната обмяна, отстранява мастните образувания по стените на черния дроб (стеатоза).
   Помага на организма и при полипи (доброкачествени образувания) в храносмилателния канал, както и след оперативна намеса, лъче- и химиотерапия.
  Помага на организма и при гастрити, ентерити, язвена болест, като се съчетава с подходящи режими на хранене (диета). Подходящ за страдащите от хемороиди.
  Пробиотик против диарии, дисбактериози след антибиотикотерапия, колики, стомашно-чревни инфекции (колибактериоза, салмонелоза и дизентерия). Засилва имунната система.
   Предназначен за страдащи от диабет деца и възрастни, както и при хипогликемия. Наред с живите активни клетки на лактобацили и бифидобактерии в състава му са включени хром и магнезий в усвоима за организма форма. Регулира нивото на кръвната захар, помага на организма за по-ефективно оползотворяване на инсулина и предпазва сърдечно-съдовата система от атеросклероза.
   Препоръчва се за страдащи с нарушена функция на щитовидната жлеза, с неврози и др. Освен пробиотичната съставка от жизнеспособни клетки на лактобацили и бифидобактерии, съдържа витамини от група В, ?-каротин и микроелементите цинк, магнезий, желязо. Намалява отрицателните въздействия на стреса и психичните натоварвания върху човешкия организъм, подобрява функциите на щитовидната жлеза и заедно с нейните хормони обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъците.
   Помага на организма при редукция на холестерола и хипертрофия на простатната жлеза. Необходим за страдащите от увеличена простата. Препоръчва се като профилактично средство при мъжете след 50-60 годишна възраст.
   Предназначен за страдащите от алергия деца и възрастни и болестта на Крон. Естествен антихистамин. Засилва устойчивостта на капилярите и възпрепятствува проникването на алергена и неговото действие върху организма.
   Предпазва черния дроб от въздействието на вредни вещества и помага за възстановяване на увредените чернодробни клетки. Стимулира дейността на черния дроб и жлъчката и я предпазва от образуването на камъни. Понижава равнището на амоняка в кръвта.
   Предназначен за страдащите от епилепсия. Контролира епилептичните пристъпи и предпазва от конвулсии. Оказва успокоително въздействие върху организма и подобрява проводимостта на електроимпулсите.
  Спомага за нормализиране на стомашно-чревната микрофлора, за намаляване на мастните нива и апетита, благоприятства обменните процеси, усилва действието на инсулина и укрепва имунната система.
   При възпаление на пикочо-отделителната система и бъбречно-каменна болест, за възстановяване на организма след хирургическа интервенция. Предпазва организма от повторно образуване на камъни.
   Въстановява нормалната чревна флора. Предпазва черния дроб, чрез метаболитите на пробиотичните бактерии и необходимите витамини за нормална чернодробна функция. Подобрява храносмилането, протектира имунната система и противодействува на вирусните инфекции и слединфекциозните изменения.
  Предназначен за премахване на брадавици.
  Вагиналните таблетки Ентеросан S-V преодоляват гъбичната инфекция, причиняваща бяло течение, често придружено със сърбеж.
   Поддържа баланса на стомашно-чревната микрофлора и подтиска и изтласква причинителите на гъбни инфекции, в т.ч. и Candida albicans и възстановява нарушеното киселинно-алкално равновесие на организма.
   Необходим за страдащите от анемия. Стимулира образуването на червени кръвни клетки от костния мозък. Подпомага правилното функциониране на организма.
   Координира психичната и физиологична дейност на организма. Преодолява психическия стрес и потиснатост при половия контакт. Усилва ерекцията, образуването на семенна течност, активността на сперматозоидите и потенцията.
  Помага на страдащите от лупус (системен еритематоиден и дискоиден лупус).Необходим за защита и размножаване на клетките,изграждането на левкоцитите и съединителната тъкан.Предпазва от образуването на язви в устната кухина,от пристъпи и предотвратява дегенеративните изменения в организма.Усилва имунната функция и защитава организма.
  Предназначен за страдащите от артрит (остеоартрит,ревматоиден артрит,подагра). Повишава продукцията и действието на противовъзпалителните простагландини.Спомага за минерализация на костния матрикс и изграждането на съединителната тъкан.Способствува за овладяване на артритната болка и намалява отока на ставите. Предпазва костите,сухожилията и ставните връзки от по-нататъшно увреждане.Повишава подвижността.
   Преодолява стреса, нормализира нивото на кръвното налягане, регулира съдържанието на холестерола и подобрява дейността на съдовата система, като помага на организма да се предпазва от инсулт и инфаркт. Стимулира отделянето на урина.
   Подобрява метаболизма на калция в организма. Необходим за страдащите от остеопороза. Подтиска резорбцията на калций от костната система. Стимулира растежа и укрепва костите, заздравява зъбите.Намалява болките и отоците на крайниците и разширените вени.
   Предназначен за страдащите от остеопороза, артрит и болест на Паркинсон. Подтиска резорбцията на костната система. Стимулира растежа и укрепва костите. Отпуска напрегнатите мускули и намалява тремора на крайниците. Внася липсващите за укрепване на костите и нормалното функциониране на мозъка витамини и микроелементи.
   Необходим на страдащите от множествена склероза. Подобрява кръвообращението и регулирането на мускулните движения. Предотвратява схващането на мускулите, подобрява подвижността и общото физическо състояние. Действува върху изхранването на тъканите. Предпазва от гърчове в краката, изтръпване на ръцете и краката. Регулира уринирането.
Дистрибутор

Населено място

Дистрибутор , Адрес, Телефон

Варна Аптека ‛Санита“, ,052/ 607 292
Аптека “Галантус”,ул.” Христо Ботев” № 4,052/ 220 150
“Биомеда”, ,052/ 578 781-/2,3,4
“Либра” АД, ,052/ 300 740-/50/
Враца “S & D Фарма”, ,092/ 650 15
Бургас ‛Биомеда‛,ул.‛Индустриална‛ № 26,056/ 840 533
‛Хигия“ ,,056/803-220
“Либра” АД, ,056/ 801 668 /78/
“S & D Фарма”, ,056/ 817 757
Велико Търново ‛Хигия“ ,,062/600-335
“Биомеда”,ул. “Мормарлииска” № 37,062/ 603 222, 062/ 620 495
“S & D Фарма”, ,062/ 600 560
Русе Аптека “Санита – Централ”,ул. “Раковска” № 9,082/ 623 258, 082/ 227 664
“Либра” АД, ,082/ 812 300-/01,02,03/
“S & D Фарма”, ,082/ 822 031
Ловеч Аптека “Маги Фарм”,жк. Младост бл.-304, ет.-1, ап.2,
Кюстендил Аптека “Галина Гогева”,ул. “Любен Каравелов” № 3, (Еврейски пазар “Шалом”),
Пазарджик ‛Биомеда“,,
Пловдив ‛Биомеда 2000“ ООД,ул."Н. Шилева" № 32,032/ 609 919
‛Хигия“ ,,032/675-125
Аптека “ Санита-1”, ,032/ 623 701
Аптека “КОМ - АГ”,ул.”Любен Каравелов” № 35,032 / 644 331
Аптека “Санита”, ,032/ 677 940
Аптека “Тримонциум”,ул.”Димитър Цончев” № 1, (Четвъртък пазар),628 668, 628 568
“Гот Мелани” ООД, ,032/ 644 069
“Либра” АД, ,032/642 807
“Корал Инвест” ООД, ,032/ 642 270
“Пламар” ООД, ,032/ 624 234, 032/ 682 222
“S & D фарма”, ,032/ 943 611
ЧА ‛Найден 99‛‛, ,68-22-62
ЧА"М+", ,032/96-45-10
Плевен ‛Хигия“ , ,064 /898-724
Аптека “Гергана”,ул. “Илинден” № 13,064 /3 28 61, 0888 577 489
“S & D Фарма”, ,064/ 800 565
Монтана Аптека “Здраве",ул. “Цар Борис” № 5,096/ 4 30 14
Самоков Аптека “Надя”,кв.”Възраждане”, бл.-12, вх.-В, ет.-1,6 69 62
Сандански Аптека “Маргарита”,пл. ”България” № 2,
Сливен “S & D Фарма”, ,044/ 354 57
Смолян “S & D Фарма”, ,0301/ 63116
София ‛Хигия“ ,,02/ 942-1700
Аптека “Алтея”,ул.”Д. Дебелянов”,02/ 721 406
Аптека “Мир”,ул. ”Кракра” № 24,02/ 943 83 63
“Биомеда”,ул. “Сефан Малинов” № 2,02/ 9 523 403-/07/
“Либра” АД, ,02/ 9 658 130 -/31/
“Кибеа” ЕООД,ул.”Г. Вълкович” № 2-а,02/ 9 880 169
“S & D Фарма”, ,02/ 8 707 411
Стара Загора “Интер фарма 95” ООД,ул. “Ген. Столетов” № 23,042/ 600 925, 042/
“S & D Фарма”, ,042/ 601 773
Хасково Аптека “Ванчева”,бул. “България” № 77,,038/ 662 252
Търговище “S & D Фарма”, ,0601/ 495 64
Добрич Аптека “Ханиман”,бул. “Трети Март” № 4,058/ 2 72 49
“S & D Фарма”, ,058/ 253 24
Конференции

 

 

Доклади

Начало
Влияние на "Ентеросан - Forte" върху липидния профил
автор

Д-р С. Дахтеров, Д-р С. Атанасова, Д-р М. Димитрова

   Пробиотикът "Ентеросан - Forte" постигна добри резултати при приложението му на пациенти с нарушен липиден профил - повишен холестерол и триглицериди в продължение на един месец. Хранителният режим се определяше от профила на основното заболяване. "Ентеросан - Forte" се оказа един ефективен препарат за регулиране на хиперлипидемията, отличната поносимост, липсата на противопоказания и странични действия го правят предпочитано средство на избор за масова употреба при нарушен липиден профил и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

 

Начало
К применению Энтеросана у детей в инфекционной гастроэнтерологии
автор

Проф. Ключарева А.А., Д-р Коломиец Н. Д, Д-р Елиневская С.А., Д-р Будрик Е.А., Д-р Петрович И.В БЕЛМАПО, Кафедра инфекционных болезней, инфекционная клиническая больница г. Минска, Республиканский научно-практический центр ЭОКИБПП, Республика Беларусь.

   Проанализирован клинический эффект препарата энтеросан (фирма Protey M.Co, Болгария) у 16 детей в возрасте от 2 месяцев до 2 лет со смешанной инфекцией острой кишечной инфекцией в сочетании с острой респираторной инфекцией, в группу сравнения вошли 13 больных. Отмечено более быстрая регрессия синдрома диареи и нормализация копрограммы (6,2 суток) по сравнению с группой сравнения (10,8 суток). У 5 детей с лабораторно подтвержденным дисбактериозом кишечника исчезновение клинической симптоматики констатировано ко 2-му - 10-му дню применения энтеросана.

 

Начало
Инхибираща активност на композиции от пробиотици на ароматични продукти от мента (Mentha piperita L.) върху патогенни бактерии
автор

д-р З. Денкова, проф. И. Мургов, доц. А. Стоянова, доц. М. Димитрова, н.с.Т. Атанасова, н.с. И. Джурджев

   Ментовите ароматични продукти проявяват висока антимикробна активност спрямо патогените Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli и Citrobacter diversus. Установен е засилен инхибиращ ефект на композиции от ментовите ароматични продукти и лактобацили и бифидни бактерии с пробиотични свойства върху клтките на посочените патогенни щамове. Разкрити са възможности за приложение на ароматичните ментови продукти и композициите им с млечнокисели бактерии като компоненти на лосиони, кремове и средства за орална хигиена.

 

Начало
Приложение на пробиотика "Ентеросан" при отглеждане на пилета-бройлери
автор

Радослав Костов

   Показано е действието на пробиотичния препарат "Ентеросан" върху здравословното състояние на пилета-бройлери от порода "КООП". Приемането на пробиотичния препарат води до засилване на имунната система и намаляване на заболеваемостта. При това се наблюдава увеличаване на прираста и по-добро оползотворяване на фуража, като резултат се постига смъртност 0,15 % по-ниска от стандартната.

 

Начало
Приложение на пробиотиците "Ентеросан" в ендокринен сектор на детска клиника към МУ - гр. Пловдив
автор

Д-р Т. Шабанова, доц. д.м.н.Е. Генев Детска клиника МУ гр. Пловдив

   Споделяме четиримесечно наблюдение от приложението на пробиотиците Ентеросан. Общо са проследени 61 пациента - 47 деца и 14 възрастни. Отчитаме положително повлияване върху нивото на кръвната захар, тиреоидните хормони, честотата на инфекциозната заболеваемост, безапетитието, колитните оплаквания и стреса.

 

Начало
Применение Энтеросана в лечении диареи у больных с онкогематологическими заболеваниями после химиотерапии
автор

Проф. Сыцкевич О. Н., Д-р Коломиец Н. Д, Д-р Черновецкий М. А., Д-р Литуновская Л. Г.
Республиканский научно-практический центр детской онкологии и гематологии, Республиканский научно-практический центр ЭОКИБПП, Республика Беларусь.

   Проанализирован клинический эффект препарата энтеросан (фирма Protey M.Co, Болгария) у 11 детей в возрасте от 6 месяцев до 14 лет с онкогематологическими заболеваниями и диарей: острой, на фоне химиотерапии (3) и пролонгированной, как следствие дисбактериоза (8). Непосредственный клинический эффект в виде прекращения диареи на 2-3 сутки отмечался у всех больных. Контрольное исследование кала на дисбактериоз после курса лечения энтеросаном выявило восстановление нормальной микрофлоры кишечника.

 

Начало
Пробиотици Ентеросан - постижения и перспективи
автор

Проф. И. Мургов, д-р З. Денкова

   В настоящия доклад са разгледани причините, които оказват съществено влияние върху баланса на стомашно-чревната микрофлора и нейното въздействие върху нормалното функциониране на други органи и системи в човешкия организъм. Показано е действието на пробиотиците и пробиотичните хранителни добавки "Ентеросан" при заболявания, чийто генезис е нарушеният баланс на стомашно-чревната микрофлора. Посочени са възможностите за получаването на функционални храни с участието на пробиотични бактерии, от една страна, и за биологично консервиране на храни с цел да се повиши тяхната биологична ценност, от друга.

 

Начало
Пробиотиците в съвременното хранене
автор

Доц.д-р Росица Еникова Национален център по хигиена, медицинска екология и хранене - гр. София

   Разгледани са същността на пробиотиците и влиянието им върху интестиналната микрофлора, както и изискванията към тях в технологично отношение. Разкрити са качествени характеристики на пробиотиците, като безопасност и безвредност за организма, метаболитна, антимикробна и антитуморна активност и др., които ги превръщат във функционални храни и добавки

 

Начало
Пробиотиците при гастроентерологични заболявания - нашият опит с някои пробиотични препарати
автор

Доц. д-р С. Стойнов , д-р В. Герова , д-р В. Наков , д-р Н. Цолова , доц. д-р Х. Кадиян , д-р П. Пенчев, д-р В. Драганов

   Приложението на живи микробни хранителни добавки /пробиотици/ може да модифицира състава и да редуцира токсичните свойства на чревните микроорганизми. Проучен е ефекта на българските пробиотични продукти Ентеросан и Витасан П при пациенти с някои чревни заболявания. Отчетен е благоприятен ефект върху чревната дисбиоза и нейните клинични прояви .

 

Начало
Проучване на въздействието на "ЛИКОПЕН" и "ЕНТЕРОСАН" върху работници-оловоносители с ниво на олово в кръвта над 700 µg/dm3 в КЦМ-АД
автор

Д-р Дарина Кръстева

   Установено е благотворното действие на " Ликопен " и " Ентеросан " върху нивото на олово в кръвта над 700 µg/dm3 на работници от КЦМ - АД. Доказано е, че нивото но олово в кръвта след прилагане на " Ликопен " и "Ентеросан" спада от 2 до 10 пъти в зависимост от изходната му стойност. Показани са възможностите за приложението на Ликопен" и "Ентеросан" като профилактични средства в условия на хронична професионална експозиция на тежки метали.

 

Начало
Сравнително проучване на ефекта от добавката на "Ентеросан" върху продуктивните показатели при моно- и полигастрични животни
автор

Н.с. М. Игнатова, ст.н.с. ІІ ст. З.Шиндарска, ст.н.с. І ст. Хр.Станчев, д-р З. Денкова

   Проведено е сравнително проучване на ефекта от добавката на пробиотика "Ентеросан" при пилета бройлери и агнета за угояване. Установено е, че добавката на "Ентеросан" повишава живото тегло на пилетата на 42-дневна възраст с 4.9% и понижава разхода на фураж за 1 kg прираст с 1.8% в сравнение с контролната група без добавка на пробиотик, а при агнетата води до повишаване на крайното живо тегло с 8.0% и до по-добро оползотворяване на фуража с 13.0% Кланичните показатели и при давата вида животни са положително повлияни от добавката на "Ентеросан.

 

Начало
Соеви пробиотични храни
автор

проф.И. Мургов, инж. Д. Хаджиев, инж. П. Панев, д-р З. Денкова, инж. П. Рибарова

   Разгледана е ролята на соевите храни като източник на пълноценен белтък и вещества с биологично действие, както и тяхното въздействие върху човешкия организъм. Определени са съставът и микрофлората на произведените ферментирали соеви продукти с пробиотично действие. Доказана е високата трайност на ферментиралите соеви продукти при тяхното съхранение при температура 4 ± 2 С.

 

Начало
Ентеросан Форте - най-евтиното средство за успешно регулиране на липидния профил
автор

Д-р М. Бешкова, д-р Т. Василева, д-р О. Димитрова
МБАЛ Добрич АД-гр. Добрич

   Пробиотикът Ентеросан Форте доказа своята ефективност при приложението му на пациенти с нарушен липиден профил през краткия двумесечен срок на наблюдение.При същите не бе променен обичайният хранителен режим . Липсата на противопоказания за прилагането му, на странични ефекти по време на изпитването му, както и ниската му цена го определят като надеждно масово средство на избор за повлияване на хиперлипемията.

 

 

Публикации

 

 

 

Начало
Българските пробиотици ‛Ентеросан‛ - предизвикателства към здравеопазването
част1. Стомашно-чревната микрофлора и ролята й за здравасловното състояние на организмите
автор

И. Мургов, З.Денкова
Университет по хранителни технологии

   Милиони микробни, растителни и животински видове населяват нашата планета. Индивидите, които съставляват живата природа, имат космични измерения. Съществуването, оцеляването и преуспяването на видовете е съпроводено с постоянно взаимодействие на индивидите. В процеса на еволюция са се формирали различни техни взаимоотношения: от взаимно подпомагане чрез метабиоза и симбиоза до противоборство и антагонизъм при антибиоза. Микрофлората заемат важно място в цялостното функциониране на биосферата и са тясно вплетени в живота на животинските организми и човека.

 

Начало
Българските пробиотици ‛Ентеросан‛ - предизвикателства към здравеопазването
част2. Клинични изпитания на пробиотиците ‛Ентеросан‛- изводи и заключения
автор

И. Мургов, З.Денкова
Университет по хранителни технологии

  С пробиотиците ‛Ентеросан‛ са проведени клинични изпитания от водещи специалисти у нас и в чужбина, като изследванията им са публикувани в медицински списания, в сборника ‛Пробиотици ‛Ентеросан‛ - технологии и здраве’ 02, в материалите на ІІ национална конференция по хранене. Ето част от клиничните резултати:

 

Начало
Българските пробиотици ‛Ентеросан‛ - предизвикателства към здравеопазването
част3. Ние пием ‛Ентеросан‛ - пациентите за пробиотиците
автор

И. Мургов, З.Денкова
Университет по хранителни технологии

  Получаваме много писма с мнения и отзиви на пациенти, приемали различни препарати от серията ‛Ентеросан‛. Позволяваме си да запознаем читателите с някои от тях.

 

Начало
Киселомлечните продукти като пробиотични храни
автор

З.Денкова, И.Мургов, А.Славчев

   Киселомлечните продукти заемат отговорно място в храненето на нашия народ. Разкрита е тяхната хранителна и биологична ценност, както и ролята на лактобацилите, стрептококите и бифидните бактерии и тяхното съотношение при формирането на вкусово-ароматните свойства на киселомлечните продукти и лечебното им действие. Определени са концентрацията на активните клетки, титруемата киселинност на кисели млека и напитки, произведени от български фирми- "Данон-Класик", Данон-Активиа", "Маркели", "Родопея", "Орфей", "Елена", "Фибела","Сияние". Разкрити са изискванията, на които е необходимо да отговарят киселите млека и напитки за да бъдат пробиотични храни.

 

Начало
Пробиотици и функционални храни
автор

З.Денкова и И.Мургов
Университет по хранителни технологии - Пловдив

   Разгледани са факторите на жизнената среда, които оказват влияние върху състава на стомашно-чревната микрофлора и чрез нея на храносмилателната система и свързаните с нея органи и системи. Показана е ролята на лактобацилите, лактококите и бифидните бактерии за поддържане на равновесието на микрофлората в различните части на стомашно-чревния тракт и необходимостта от тяхното приемане в концентриран вид под формата на пробиотици или чрез функционални храни, получени чрез ферментация на хранителни суровини, които позволяват обогатяване с пробиотични бактерии. Такива продукти с висока концентрация на активни клетки на лактобацили и бифидобактерии, както и продукти от техния метаболизъм са пробиотиците "Ентеросан", киселомлечната напитка "Сияние" и за страдащите от непоносимост към млечния белтък и от лактазна недостатъчност соевите киселомлечни напитки и млека "Диабел".

 

Начало
Пробиотиците "Ентеросан" - повеля на нашето съвремие
автор

И. Мургов, З.Денкова
Университет по хранителни технологии

   Огромен брой микроорганизми живеят в съжителство с човешкия и животинските организми. Основната част от тях обитават храносмилателната система, чрез която се осигуряват необходимите за развитието на организмите хранителни вещества, като въглехидрати, белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли и др. Тя е входната врата, от която в стомашно-чревния тракт попадат различни микробни видове, които населяват различни негови части.

 

Начало
Пробиотични добавки "Ентеросан" - получаване и приложение в профилактиката и лечението на гастроентерологични заболявания
автор

И. Мургов, З.Денкова
Университет по хранителни технологии

   Разгледани са фактори, оказващи влияние върху нормалното функциониране на храносмилателната система и равновесието на микрофлората в стомашно-чревния тракт. Разкрита е връзката между баланса на стомашно-чревната микрофлора и генезиса на редица заболявания на стомаха и червата, като гастрити, ентерити, язвена болест и др. Подчертано е действието на микрофлората върху функционирането на различните органи и системи. Показани са принципите на създаване на пробиотичните добавки "Ентеросан ". Създадени са 4 пробиотика на база лактобацили и бифидни бактерии и пробиотични хранителни добавки, които освен висока концентрация на живи полезни микроорганизми съдържат органогенни микроелементи и витамини, които помагат на организма за регулиране на стомашно-чревната микрофлора и за профилактика и лечение на множество сериозни заболявания, кореспондиращи с нарушенията в храносмилателната система.

 

Начало
Микроорганизмите в основата на функционалните храни
автор

И.Мургов и З.Денкова

   Разгледана е ролята на микроорганизмите в живота на съвременния човек. Показано е тяхното действие в претворбата на храната в стомашно-чревния тракт, в резултат на което човешкото тяло се снабдява с необходимите градивни вещества за конструктивния и енергиен обмен на клетките. Разкрито е влиянието на факторите на жизнената среда върху равновесието на стомашно-чревната микрофлора и взаимовръзката между микроорганизмите, които населяват стомаха и червата и нормалното функциониране на организма. Отделено е място на нарушения баланс на микрофлората в стомашно-чревния канал, вследствие на което се появяват редица съвременни болести, като атеросклероза, високо кръвно налягане, инсулт и инфаркт. Показан е пътят за възстановяване и поддържане на равновесието на стомашно-чревната микрофлора чрез внасяне на полезните микробни видове, които са основа за създаването на функционални храни. Обръща се внимание на значението на функционалните храни в здравословното хранене на съвременния човек.

 

Начало
Ентеросан - български пробиотик
автор

И. Мургов, З.Денкова

   Едва ли Александър Флеминг, когато забелязъл зоната на подтиснат микробен растеж около колонията на плесенната гъба Penicillium notatum е могъл да допусне, че прави епохално откритие, което ще преобрази здравеопазването за повече от половин век.